dilluns, 27 d’octubre del 2014

La prevenció del virus de l'Ebola als CAP, on és l'eficiència?

Publicat a El Periodico el dimarts, 21 d'octubre de 2014 Esther Cortés (Barcelona)

"Leo sobre el ébola y sobre cómo el Institut Català de la Salut se prepara para atenderlo en los CAP. Y me llama la atención que "médicos y enfermeras muestren su preocupación". ¿Alguien se acuerda de los administrativos, el primer filtro con el que se encontraría un infectado? Parece que no, que ni importan. Y sin embargo ellos serían los encargados de la selección de los posibles casos, aunque no se diga. También corren peligro y se jugarán la vida, llegado el caso, quizá más que médicos y enfermeras. Y en unos mostradores que no tienen ni un cristal de protección como el los de los hospitales, aunque parezca increíble. Carne de cañón, parece que son." 

 Resposta a El Periodico el 24 d'octubre de 2014 - Antoni Juan (Director asistencial Institut Català de la Salut)
"En referencia a la carta Ébola en los CAP: Y los administrativos, ¿qué? (21 de octubre), sobre la protección de los profesionales de los centros de atención primaria (CAP) frente al ébola, la dirección asistencial del Institut Català de la Salut quiere aclarar que el procedimiento de actuación ante un posible caso tiene en cuenta a todos los profesionales que trabajan en los CAP. El personal administrativo de gestión y servicios recibe la misma formación que el resto de profesionales. Durante este mes de octubre, el ICS está haciendo en todo el territorio sesiones formativas de recordatorio del procedimiento de actuación a las que están convocados  todos los colectivos profesionales. El ébola se transmite por el contacto con los fluidos de una persona infectada. Por eso, los expertos recomiendan al personal que hace la primera valoración y que atiende tras los mostradores de información que mantenga una distancia de seguridad con el paciente y una frecuente higiene de manos. "

Els CAP i urgencies aillaran els pacients que vinguin de paisos on hi ha epidemia dEbola

Una interessant entrevista a Boi Ruiz a El Matí de Catalunya Radio
El conseller de Salut, Boi Ruiz, creu que la ministra Ana Mato no ha gestionat bé la informació sobre la crisi de l'Ebola. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Ruiz ha dit que "no aprovaria la seva gestió". Ruiz també ha demanat calma i no crear alarmisme sobre l'Ebola, i ha dit que el protocol d'actuació obliga els CAP i els serveis d'urgència dels hospitals catalans a aïllar els pacients que rebin i que siguin provinents dels països on hi ha epidèmia d'aquest virus.
http://www.catradio.cat/audio/850156/



dijous, 9 d’octubre del 2014

10 i 11 d'octubre - Jornades de codi ètic per a la confluència a Barcelona

GOVERNAR OBEINT Jornades de Codi Ètic per a la confluència a Barcelona 

La necessitat d’establir un nou codi ètic per a una candidatura de confluència que es planteja guanyar les eleccions municipals de Barcelona respon a un mandat ciutadà. La ciutadania reclama noves polítiques que permetin sortir de la crisi amb més democràcia i no amb menys; és a dir, exigeix una nova manera de fer política. És per aquest motiu que a les jornades hi està convocada tota la ciutadania que considera que cal canviar les regles del joc per poder recuperar la democràcia i debatre de manera pública i transparent quin nou tipus de contracte ha de regir les relacions entre la gent i els seus representants polítics electes.
L’objectiu és iniciar un debat sobre la necessitat d’un compromís ètic en la gestió pública a partir de mesures que garanteixin un control democràtic de les institucions per part de la ciutadania. Això vol dir donar resposta a les demandes ciutadanes sobre temes cabdals com ara limitar mandats i sous per dignificar la representació política, i evitar així que es converteixi en una dedicació burocràtica continuada; impedir les portes giratòries que afavoreixen les relacions entre les elits polítiques i empresarials, i garantir la transparència i racionalitat en el finançament dels partits polítics i les campanyes electorals, entre d’altres.

El document que es debat pretén ser una síntesi de les aportacions de les diferents forces polítiques convocants. La finalitat d’aquestes jornades és al mateix temps facilitar que la gent adquireixi el protagonisme a l’hora d’expressar quin és el sentit comú ciutadà sobre com la democràcia ha de ser renovada

divendres, 26 de setembre del 2014

Entidades del Baix Llobregat crean una plataforma en defensa de la sanidad


Publicat El Periodico 23/09/2014
Entidades sociales de la comarca del Baix Llobregat han creado la Plataforma en Defensa de la Sanidad Pública, que analizará el impacto de los recortes en los centros de la zona.
La plataforma está integrada por el Fórum Social del Baix Llobregat, que agrupa a partidos políticos, asociaciones y sindicatos, y otras entidades sociales.
Según ha informado la entidad en un comunicado, el primer paso es la elaboración de una diagnosis que señalará el impacto que ha tenido en los centros sanitarios que prestan servicio a la comarca los recortes en materia de salud.
Por otro lado, la Asamblea en defensa del Hospital de Bellvitge, que organizó un encuentro multitudinario a principio de mes, ha anunciado que podrá en marcha una campaña de recogida de fondos por internet para continuar las reivindicaciones y que realizará una auditoría para definir las necesidades más urgentes del centro.

Los integrantes de la asamblea, que agrupa a vecinos, usuarios y sindicatos, estudian la presentación de una querella contra los responsables del centro, para lo que han pedido una auditoría sobre la gestión del hospital en los últimos 15 años.

dilluns, 15 de setembre del 2014

Cadena SER - La industria farmacéutica

Espanya és un dels països que més malbarata en medicaments, principalment a càrrec de l'erari públic

Medicaments que maten i crim organitzat 
Aquest és el títol del llibre del metge danès Peter C. Gøtzsche, editorial Los Libros del Lince 2014
La presentació a càrrec de Joan-Ramon Laporte, professor de terapèutica i farmacologia clínica (UAB)
El títol d'aquest llibre no és exagerat. Persones que l'han llegit han experimentat una ira creixent a mesura que avançaven pàgines per la clarivident i implacable descripció del professor Peter Gøtzsche sobre pràctiques reiterades de la indústria farmacèutica: extorsió, ocultament d'informació, frau sistemàtic, malversació de fons, violació de la llei, falsificació de testimonis, compra de professionals sanitaris (lloguer, en diuen els cínics), manipulació i distorsió dels resultats de la investigació, alienació del pensament mèdic i de la pràctica de la medicina, divulgació de falsos mites als mitjans de comunicació, suborn de polítics i funcionaris i corrupció de l'administració de l'estat i dels sistemes de salut. El resultat: centenars de milers de morts cada any atribuïbles a l'efecte advers d'uns medicaments que no calia prendre's i al malbaratament de recursos públics (públics, ara per ara, a Espanya).

dijous, 4 de setembre del 2014

Alguna estratègia en la cooperació publicoprivada ?

Avantatges de la col·laboració publicoprivada
Un document publicat a Papers de la Fundació Unió
Proposen unes transformacions necessàries que impliquen un repartiment diferent de rols, de les tasques i les responsabilitats entre l'Estat, el mercat i la societat civil, el full de ruta del conseller de salut, Boi Ruiz.

divendres, 25 de juliol del 2014

La privatització, les demores, el tancament de llits hospitalaris són efectes que compartim les comunitats autònomes

"La privatització no és per estalviar, és una qüestió ideològica, porten dècades perseguint i ara s'ha vist l'oportunitat de fer negoci sanitari a costa de la sanitat pública."
"La part de la sanitat gestionada privadament és el monopoli d'una empresa."
"Les mútues no són ONG si es fiquen en un lloc és per guanyar diners, si la sanitat pública és deficitària com és que aposten per entrar?" 
"Quan deixem de ser usuaris i passem a ser números als que s'ha de treure una rendibilitat econòmica ja no estan vetllant per la nostra salut."
"La gent tanca els ulls per a no veure-ho" 

dimecres, 9 de juliol del 2014

concentració davant el Parlament 10 de juliol

Treballadors i usuaris de la sanitat pública catalana convoquen una gran concentració aquest dijous 10 de juliol a les 17:30 hores al davant del Parlament de Catalunya coincidint amb la compareixença del Conseller de Sanitat Boi Ruiz.

dilluns, 7 de juliol del 2014

[Img #7140]

Publicat per El Far.cat informatiu del Baix llobregat
Impulsada pel Fòrum Social del Baix Llobregat, exigeix un canvi radical en les polítiques de la conselleria i l'abandonament de les retallades pressupostàries
El Fòrum Social del Baix Llobregat a la seva darrera reunió va aprovar impulsar la creació de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Llobregat, que neix amb l'objectiu d'esdevenir l'eina de coordinació de les lluites que es venen desenvolupant a la comarca per part d'entitats i ciutadania i com diu al seu manifest, defensar una sanitat pública d'accés universal i de qualitat i el manteniment de recursos tant materials com humans, de les ràtios assistencials i dels drets sociolaborals dels treballadors i les treballadores. 

dimecres, 2 de juliol del 2014

Els hospitals en peu de guerra

Mònica Terribas entrevista al conseller Boi Ruiz sobre la manca de llits hospitalaris aquest estiu.


dijous, 26 de juny del 2014

Llistes d'espera


Es convoca el dia 20 de juny una roda de premsa que pretén desmuntar els arguments de la conselleria respecte a les llistes d'espera amb la campanya "No marxis sense hora" i les denuncies sobre la disminució de llits als hospitals durant aquest estiu. Hi ha 14 procediments garantits i 23 mil pacients a l'espera d'una intervenció.

dijous, 12 de juny del 2014

Davant dels fets del CAP Casernes

la Junta de Personal reunida en sessió ordinària el 24 d’abril manifesta el seu desacord al mètode emprat en el procés de selecció i acorda fer difusió de la nota que us reproduïm a continuació.
En relació al procés de reestructuració dels EAP de Sant Andreu, la Junta de Personal vol fer constar que des de la Gerència d’Àmbit no s’està seguint allò que es va informar en la darrera reunió sobre aquest tema, i que en relació al personal interí s’estan introduint elements que vulneren el compromís de reubicació de tots els professionals que en l’actualitat formen aquests equips.

Considerem que la valoració d’una entrevista personal, un element totalment subjectiu,  és una forma encoberta de vulneració del dret d’aquests treballadors a ser reubicats dins la nova estructura dels equips de les ABS de Sant Andreu.
Aquesta actuació per part de la direcció està sent viscuda com un greuge, en comparació a situacions de reubicació de personal que s’han produït en anys anteriors, i considerem que fa palesa la manca respecte de la Direcció de la Gerència cap a uns professionals que porten anys treballant en aquests equips, un fet que darrerament es fa cada vegada més evident en la política de Recursos Humans d’aquest Àmbit.

dimecres, 4 de juny del 2014

Què està passant al CAP Casernes

19 de maig 2014 - Els treballadors del CAP de Sant Andreu envien aquest escrit a la Gerència acompanyat de 155 signatures
Els professionals de Sant Andreu volem expressar el nostre desacord per la manera amb que la direcció del SAP i la gerència de l’Àmbit estan duent a terme el desplegament del projecte Casernes.
Ens hem sentit maltractats per les formes i el discurs utilitzats donant per suposat que molts de nosaltres no teníem cabuda,  i menyspreant a aquells que no hem optat per ell.

Al llarg d’aquests anys TOTS els que formem part d’aquest gran equip (no només un equip gran) hem treballat i ajudat a tirar endavant tot alló que la nostre empresa / institució ens ha demanat, de vegades a ulls clucs i sense saber ben bé quin era l’objectiu.

divendres, 14 de febrer del 2014

Dos anys de la reforma laboral del PP


Els ERO han crescut un 28% i el 78% dels convenis col.lectius corren perill de desaparèixer

La reforma laboral no ha complert els objectius per als quals tant el Partit Popular com CiU la van votar fa dos anys. Si s'escolten les veus de l'executiu, els canvis legals haurien ajudat l'economia espanyola i catalana. Però si es miren els resultats a dia d'avui, la conclusió no és aquesta.

El sindicat UGT ha fet un balanç dels dos primers anys d'aplicació de la reforma laboral. Segons ha indicat en roda de premsa Camil Ros, secretari de política sindical, el balanç és negatiu en evolució de la població activa, ocupació, contractació, i negociació col·lectiva. En canvi, ha produït un augment dels Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO), l'atur de llarga durada i de la conflictivitat.

dimecres, 29 de gener del 2014

dimarts, 28 de gener del 2014

Sí, SE PUEDE ...

La decisión del Presidente de la Comunidad de Madrid, D. Ignacio González de abandonar su intención de privatizar 6 hospitales madrileños y 27 centros de salud, después de que el TSJM haya mantenido en suspenso cautelar el proceso de externalización de la Sanidad madrileña, era una noticia esperada y deseada que anima a seguir defendiendo la Sanidad Pública en todo el país.


dilluns, 20 de gener del 2014

Ocupació solidària, un exemple que es pot escampar arreu del territori

El passat dimecres 8 de gener les veïnes de Rocafonda i les persones que des del primer moment han sentit com a pròpia la lluita per la sanitat pública a la ciutat de Mataró, ocupaven per primera nit el CAP de Rocafonda-Palau. Era la primera de moltes nits en què el barri manifestava la seva frustració pel desmantellament de la sanitat pública i els serveis que haurien de garantir els drets socials. A poc a poc la resposta s’ha anat estenent i el dimecres 15 de gener les veïnes de Cerdanyola convocaven al CAP del Camí del Mig el que havia de ser la primera nit del que declaraven com una ocupació indefinida.
En aquest context de Mataró en lluita per la sanitat pública un grup de veïnes usuàries del centre decidim organitzar-nos per ocupar el CAP de la Riera el pròxim dissabte 18 de gener. Proposem una ocupació delimitada, de cap de setmana, programant xerrades i tallers i amb una clara intenció:
  • Acostar i difondre la lluita dels barris al centre de Mataró.
  • Assenyalar les mancances en equipaments i plantilla de treballadores, que provoca una regressió en la qualitat de l’assistència sanitària pública (llistes d’espera per intervencions i o a la sala d’urgències).
  • Estendre les reivindicacions a la denúncia de la privatització deliberada dels serveis públics. Volem denunciar la transferència de diners públics al sector privat i l’externalització dels serveis sanitaris i el consegüent enriquiment de les empreses privades (menjador, neteja, però també proves diagnòstiques, intervencions quirúrgiques i rehabilitació).
  • Posar el focus en les retallades ideològiques i la corrupció que hi ha darrere les decisions en política sanitària.
  • Reivindicar l’assistència universal, rebutjant totes aquelles polítiques que pretenen excloure als nouvinguts o desocupats de més de 26 anys sense cotització a la Seguretat Social.
Tot això ens porta a la necessitat de recordar que hi ha vertaders responsables a qui cal assenyalar, responsables d’aquestes decisions polítiques que ens afecten totes. La sanitat pública és un dret cada vegada més privatitzat i excloent, i hem de ser entre totes que deixem d’invisibilitzar aquesta pèrdua i comencem a treballar per a recuperar el que ens estan robant, per i des de la gent del poble. És per tot això que us convidem a participar d’aquesta ocupació.
La Salut no és un negoci.

divendres, 17 de gener del 2014

dilluns, 13 de gener del 2014

2014 - Canvis al Departament de Salut

Des de fa uns anys el Departament de Salut ha anat renovant càrrecs de l’ICS per causes diverses. Enric Argelagués va ser la primera víctima de la política de retallades del conseller Boi Ruiz. Argelagués, que mai havia  format part del 'sector negoci', va ser nomenat com a director gerent de l'ICS per l'exconsellera Marina Geli quan va cessar de manera fulminant Francisco José María. Argelagués procedia de la gerència de l'hospital Germans Trias i Pujol, i en temps de l'expresident Pujol havia estat director del programa de donació i transfusió de sang de la Generalitat. En el seu moment, la seva arribada va ser molt ben rebuda, ja que se'l considerava una persona de tarannà dialogant. 

La dimissió no podia haver arribat en pitjor dia per a Boi Ruiz, ja que el conseller  presentava aquell matí uns pressupostos on s’indicava que la retallada no arribava al 7%, i la realitat confirmava que es retallaven més del 13%.  Mai però es va saber del cert els motius reals de la dimissió, la versió oficial al·ludia motius de salut.

A Enric Argelagués el va substituir Joaquim Casanovas el mes de juliol de 2011. La nova direcció de Casanovas comportava la despesa de molts centenars de milions d'euros, de manera ben opaca. En efecte, es desconeix el text dels contractes de prestació de serveis per part dels hospitals privats, els d'institucions locals o comarcals, o de tot origen (com els creats per l'Església o per llegats). Un mateix servei sanitari concret (com una operació d'apendicitis) podia ser pagat per la Generalitat, amb diner públic, amb una quantitat molt diferent, segons el centre. S'efectuava a través de la direcció territorial corresponent del SCS. A aquest nivell territorial és on s'elaboren els contractes, avui secrets, entre el SCS i els hospitals de la XHUP (Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública), coneguda com a la sanitat concertada. L'ICS és l'empresa pública més gran de Catalunya. Amb una plantilla d'uns 40.000 treballadors. També és el principal proveïdor de serveis sanitaris de Catalunya. Controla una despesa d’uns quatre mil milions d'euros, és a dir, més de la meitat del pressupost de la Conselleria, que a la vegada encara és el departament de la Generalitat amb més pressupost. De l'ICS en depèn directament el 80 per cent de l'atenció primària i vuit dels més grans hospitals, transferits per l'Estat, però les retallades i els escàndols de corrupció han malmès la imatge de l’ICS que Casanoves havia de defensar publicament, una situació gens còmode i que finalment ha provocat la seva dimissió.
El diari Crònica Global ha confirmat la substitució de Joaquim Casanovas per Pere Soley cirurgià de 65 anys. El diari El Pais també es fa ressó dels canvis.