dilluns, 2 de febrer del 2015

Set directius de la sanitat pública s'han apujat el salari el 2014 tot i les retallades

Publicat a ARA.cat el 9/12/2014 - Roger Tugas.
En la sanitat catalana les retallades no són uniformes. Això queda clar segons la informació feta pública pel portal de la transparència de la Generalitat i que ha recopilat el sindicat Metges de Catalunya. Segons les dades publicades el 2013 i el 2014, la congelació o reducció salarial dels empleats públics i del sector en general contrasten amb els increments de sous de set gerents d’hospitals o empreses del sector públic sanitari. Per contra, només dos directius s’han rebaixat el salari. I tot això un any en què, segons els pressupostos del 2014, el sou màxim per als alts càrrecs havia d’equivaler com a màxim al d’un conseller. Fins a 9 dels 17 directius que incompleixen aquest topall treballen en l’àmbit de la sanitat.
El pressupost en salut als comptes del 2014 registrava una retallada de 554 milions respecte a la partida en aquest àmbit del 2012 -el 2013 no es van aprovar pressupostos i es van prorrogar els anteriors-. Aquesta disminució del crèdit disponible, però, no ha impedit que alguns alts càrrecs de centres sanitaris inflessin les seves nòmines. Qui se l’ha augmentat més ha sigut el director general del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM): un 19,3%, fins als 95.718 euros bruts anuals.
gràfic sanitat
Uns increments fora de la llei
Al seu torn, el director assistencial de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el director gerent del Banc de Sang i Teixits han protagonitzat increments més moderats, del 10% i el 8,5%, respectivament, però els seus casos poden ser fins i tot més polèmics perquè han passat a percebre 110.000 i 104.000 euros, respectivament. Aquests sous superen els 103.176 euros que cobra un conseller i, per tant, passen a situar-se fora de la llei, sempre que es complís el topall salarial que dicta.

Una situació que Xavier Lleonart, vice secretari general de Metges de Catalunya, veu “vergonyosa”, sobretot en relació a les retallades que pateixen els empleats del sector. “Excepte per a dos, sembla que no hi hagi crisi”, critica.
Es refereix als únics dos gerents que sí que van reduir-se el sou. En el cas del director gerent del Consorci Sanitari de Terrassa el seu salari és ara un 6,7% inferior, i ha coincidit amb un canvi en la persona que ostentava el càrrec, però tot i això segueix sent de 104.992, per sobre del sou d’un conseller. Així mateix, el director general de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell s’ha abaixat la nòmina un 4,5%, i malgrat això es manté en 137.746 euros, més del que cobra el president del Govern.
A més del topall salarial els pressupostos preveien que l’executiu fixés per decret una escala salarial per als alts càrrecs en funció de la mida i el pressupost de l’empresa pública, però encara no hi ha cap regulació de sous. ERC portarà al pròxim ple una moció per exigir que es compleixin aquestes disposicions, però el Govern prefereix regular-ho en la llei del directiu públic, que ha d’arribar al Parlament abans que acabi l’any.
Mas-Colell hi veu populisme
De fet, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, no és partidari de retallar gaire els sous públics. Ho va evidenciar quan, a preguntes de la premsa, va confirmar que els alts càrrecs també recuperarien totes les pagues el 2015. “Treballen molt i han patit una rebaixa salarial superior als altres”, va assegurar. I encara va afegir: “Prou de populisme de criticar les compensacions, perquè cobrarien més al sector privat”.
Bona part d’aquests directius també cobren dietes per assistir als òrgans d’administració. Una resolució d’ERC aprovada al Parlament al mes de juny exigia que se suprimissin aquestes remuneracions extres mentre tots els empleats públics no cobressin totes les pagues, però la Generalitat ha ajornat la mesura. Malgrat tot, la despesa prevista en dietes el 2014 al sector públic sanitari cau lleugerament respecte de la del 2013: de 93.801 euros passa a 88.140.
Sigui com sigui, el Govern ha fet bandera pel que fa a la reducció del nombre d’alts càrrecs. El 2010 n’hi havia 711 al sector públic, mentre que el 2014 la xifra ja era de 512, que es mantindrà el 2015.
Ara els directius podran cobrar un 30% més si treballen en dos centres
Més enllà dels increments salarials aprovats aquest 2014, els alts càrrecs podran incrementar encara més els seus sous el 2015, segons un article dels nous pressupostos. Aquest apartat modifica la llei de l’Institut Català de la Salut (ICS) i habilita els directius públics del sector a treballar en dos o més centres “si ho aconsella l’impuls i l’execució de projectes estratègics o de gestió compartida”. Els alts càrrecs que ho facin, segons fixen els mateixos pressupostos, podran veure incrementat el seu salari un 30%. En tot cas, els comptes del 2015 habiliten els centres concertats perquè tornin a pagar totes les nòmines als seus empleats, equiparant-los als treballadors directament contractats per la Generalitat. Metges de Catalunya, però, avisa que les aportacions són insuficients per fer-ho viable i que “en el millor dels casos” els centres hospitalaris plantegen congelacions salarials però que majoritàriament el que hi ha sobre la taula són exigències de més rebaixes de sous. Metges de Catalunya avança a l’ARA que volen explicar la situació als partits perquè hi intercedeixin i, en tot cas, no permetin més increments salarials d’alts càrrecs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.