dijous, 14 de febrer del 2013

El govern explica avui als sindicats la nova retallada d'una paga extra als funcionaris i la reducció de personal.

Veure vídeo 

La Generalitat explicarà avui als sindicats les noves retallades en la funció pública per a aquest any. Rebaixarà plantilla, sous i una paga extra a fi d'estalviar més de 740 milions d'euros. Un estalvi semblant al de l'any passat, que es traduiria en dues grans mesures.
Més de la meitat vindria d'un nou descompte d'una paga extra als funcionaris i la resta s'estalviaria, majoritàriament, en personal. L'estalvi en la funció pública afectarà no només funcionaris, sinó també professors universitaris o treballadors de consorcis com els hospitalaris, per posar-ne només dos exemples.

No cobrir baixes i jubilacions ni fer contractes de substitució

El govern ha anunciat que es deixaran de cobrir 3.000 places de funcionari, corresponents a jubilacions o baixes en l'administració, sobretot en ensenyament. I també es deixaran de fer uns 10.000 contractes d'interinatge, sobretot pensats per a les substitucions de l'estiu. Segons el govern, no caldran tants substituts perquè s'espera que els treballadors fixos acceptin les 37 hores i mitja de jornada setmanal que fixava el govern central.
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja havia advertit que el 2013 s'imposa tornar a aplicar les retallades de la despesa que van afectar els funcionaris l'any passat davant les dimensions de la retallada de la despesa pública que la Generalitat ha d'afrontar aquest any.

Els sindicats carreguen contra les noves retallades previstes

Els sindicats han reaccionat a l'anunci apuntant que els funcionaris catalans "són, de nou, conillets d'Índies" i pioners en les polítiques de retallades. "No volem tenir el trist honor de ser els treballadors més castigats de l'Estat", s'han queixat. 

Educació i sanitat

En els últims dos anys, la Generalitat ha aprimat l'administració en 6.000 llocs de treball. La majoria dels que han perdut la feina, més de 4.000, eren interins, molts dels quals havien anat encadenant contractes sense obtenir mai una plaça fixa. I l'educació ha estat l'àmbit més afectat. 
Davant de la tisorada que s'acosta, la portaveu de la USTEC, Rosa Cañadell, alerta que "no poden fer res més si no volen, realment, que gairebé es tanquin les escoles". Cañadell ha destacat que ja s'ha afeblit el sistema per l'augment de ràtios i d'hores lectives. "A part de més hores lectives, aquests 3.000 llocs de treball desapareixen perquè també hi ha més alumnes per aula. Per aquí és gairebé impossible que puguin retallar", ha advertit.
En l'àmbit sanitari, en centres concertats, com ara l'Hospital del Mar, els treballadors han acceptat fer més hores. L'acord firmat la setmana passada estableix que, al cap de l'any, treballaran una setmana més, cosa que permetrà que la direcció de l'hospital s'estalviï la contractació de substituts. Olga Panés, gerent del Parc de Salut Mar --que inclou l'Hospital del Mar, centres de salut i d'investigació i universitats-- ha destacat que, si les retallades pressupostàries són "dels volums que s'estaven dient", el CatSalut haurà d'estudiar "quins serveis deixa de prestar"
Les institucions sanitàries van mantenir el personal d'una manera força estable fins a finals de l'any passat. Des de llavors s'han perdut un miler de llocs de trebal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.