dijous, 5 de gener del 2012

Retirat el decret que facultava la Generalitat retenir les nómines públiques

El Periodico 4/12/2012 - JOSE RICO / Barcelona

El Govern de la Generalitat ha retirat el decret llei de mesures urgents que va aprovar el 20 de desembre passat per endarrerir el pagament de les nòmines dels funcionaris en funció de la situació de la tresoreria. La decisió, que es va adoptar dimarts en la primera reunió del Consell Executiu del 2012, no té efectes pràctics, ja que la mesura es limitava al mes de desembre i no va arribar a executar-se. Però, amb aquesta maniobra, el Gabinet d'Artur Mas intenta esquivar un possible dictamen advers del Consell de Garanties Estatutàries, després del recurs presentat per l'oposició.
Els grups parlamentaris que van recórrer el decret, tots tret de CiU i el PPC, han rebut de l'Executiu la notificació de retirada del text. En aquest escrit, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, assenyalen que la Generalitat "no exercirà la facultat que li concedia" el decret "per haver desaparegut l'objecte que el motivava", al mateix temps que constaten el pagament íntegre de totes les nòmines al desembre. No obstant, el document no al·ludeix al caos generat per la retenció extra de l'IRPF als treballadors públics, que va motivar una disculpa pública del president de la Generalitat.
El decret habilitava el Govern per endarrerir el pagament de la paga extra de Nadal dels funcionaris i posposar el pagament del 20% de la nòmina ordinària d'aquell mes si ho recomanaven les tensions de tresoreria, una mesura que no es va portar finalment a la pràctica. A aquesta situació s'acull l'Executiu, que justifica la retirada del text en els ingressos que la Generalitat va obtenir en les últimes setmanes de l'any a través d'un crèdit i gràcies a una "lleugera obertura" dels mercats financers.
Com que les pagues del desembre es van pagar íntegrament, la mesura presa dimarts no té efectes pràctics sobre els funcionaris, encara que sí que aixeca la suspensió parcial d'alguns acords i pactes sindicals en l'àmbit de la funció pública i la inaplicació de part de les clàusules contractuals i els convenis col·lectius, aquells que xoquessin amb el que establia el decret llei.
No obstant, la marxa enrere sí que pot tenir un efecte polític. El decret de mesures urgents estava recorregut al Consell de Garanties Estatutàries per tota l'oposició, a excepció del PPC, i per això la retirada del text podria evitar un possible dictamen advers. L'òrgan consultiu va admetre a tràmit la petició dels grups d'esquerra el 29 de desembre, i ara haurà de decidir si analitza igualment el contingut i es pronuncia sobre la seva legalitat o si, en canvi, deixa sense efecte l'admissió del recurs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.